ظروف مسی بسیار زیبا و پرفایده هستند و این روزها همانند گذشته بار دیگر جای خود را میان خانه ها باز کرده اند و شاهد استفاده از انواع ظروف مسی پذیرایی، پخت و پز، دکوری و… در خانه ها هستیم. اما این ظروف مسی در کنار زیبایی و فایده، در مقایسه با سایر فلزات نیاز به نگهداری و مراقب بیشتری دارند و تمیز کردن آنها همانند تمیز کردن سایر ظروف نیست.
این مطلب برای شمایی نگارش شده است که به دنبال تمیز کردن ظروف مسی و آشنایی با چگونگی نگهداری از این ظروف هستید نگارش شده است و خبر خوب این است که تمامی راهکارها ساده و قابل اجرا هستند و احتمالا همین حالا تمام ابزارهایی و لوازمی که در ادامه به آنها اشاره می شود را در اختیار دارید.
چرا ظروف مسی سیاه و کدر می شوند؟
ماجرا از این قرار است که مس یکی از نرم ترین فلزات است که به راحتی سطح آن خراشیده می شود و همین نرمی موجب می شود که مس همراه با رطوبت با اکسیژن واکنش شیمیایی نشان دهد، و در نتیجه کربنات مس با رنگ سبز و تیره روی مس ظاهر می شود که به آن پتینه گفته می شود. در واقع همان کدری و سیاهی که روی مس مشاهده می کنید.
نکته بسیار جالب و حیرت انگیز این است که همین بخش سیاه و کدر شده به دلیل محافظت از لایه مس ایجاد می شود تا دچار خوردگی و پوسیدگی نشود و به همین دلیل است که بعد از سال ها وقتی ظرف مسی را از زیر خاک بیرون می کشند، بعد از پرداخت مجدد براق و زیبا می شود.
تمیز کردن ظروف مسی با سرکه و نمک
سرکهی سفید را با نمک ترکیب کرده و تا جایی که نمک حل شده و خمیر غلیظی ایجاد شود هم بزنید. یک اسفنج یا اسکاچ را در محلول فرو ببرید و سطح ته ظرف را بسابید. سپس آن را آب کشیده و خشک کنید. در واقع میزان نمک باید زیاد باشد تا ترکیب به صورت مایع نشود. سپس یک پارچه نرم و تمیز بردارید. آن را به سرکه و نمک آغشته کنید و تمام ظرف را با این ترکیب تمیز کنید.
تمیز کردن ظروف مسی با خمیر لیمو و نمک
لیمو ترش یک ماده اسیدی است که با اصطکاک و سایندگی نمک به راحتی لکه های روی ظروف مسی را تمیز می کند. برای استفاده از این روش کافیست آب لیمو را گرفته یا از چند قطره آبلیموی مرغوب استفاده کرده و داخل یک ظرف کوچک بریزید.
سپس به قدری به آن نمک اضافه کنید تا بافت خمیری شکل پیدا کند.
با استفاده از یک دستمال نرم و خشک خمیر را روی سطح مسی بمالید. سپس با آب گرم آبکشی کنید.
سپس برای داشتن سطح براق با استفاده از یک دستمال نرم که کمی به روغن زیتون آغشته شده سطح ظرف را برق بیندازید. اجازه دهید ظرف در هوای آزاد خشک شود.
تمیز کردن ظروف مسی با کرم جلا سنج
اگر به دنبال استفاده از محلول ها و کرمهای آماده هستید می توانید یک کرم جلاسنج ظروف مسی را خریداری کنید که ترکیب آن مانند خیلی از روش هایی که گفتیم برای جلا دادن ظروف مسی مناسب می باشد. بعد از خرید جلاسنج معمولا باید آن را به بدنه ظرف بمالید و بعد از چند دقیقه پاک کنید، اما به دلیل متفاوت بودن جلاسنج ها بهتر است به دستور العمل روی آن عمل کنید.
تمیز کردن ظرف مسی با سس کچاپ
میدانم که کمی عجیب است و من هم برای اولین بار کمی تعجب کردم. اما واقعیت این است که اسیدی بودن سس کچاپ آن را به یک از بین برندهی لکهی طبیعی تبدیل میکند.
انجام این کار ساده است. مقداری سس کچاپ را به تمام بدنه ظرف به طور کامل و یکنواخت بمالید و اجازه دهید چند دقیقه بماند تا اسیدیتهی کچاپ کار خودش را انجام دهد. سپس با یک پد نایلونی یا اسفنج نرم به شدت آن را بسابید.
در قدم آخر مانند سایر روش ها، ظرف را به خوبی آب بکشید و با دستمالی که به روغن زیتون آغشته است آن را جلا دهید و در نهایت اجازه دهید در هوای آزاد خشک شود.
برق انداختن ظروف مسی با سرکه و جوش شیرین
سرکه و جوش شیرین را به قدری با همدیگر ترکیب کنید که مخلوطی خمیری تشکیل شود. عنصر بسیار مهم این ترکیب همان جوش شیرین است که عمل سایش را برعهده دارد و به شستن داخل قابلمه و ظروف مسی کمک شایانی میکند، به جای جوش شیرین از آرد هم می توان استفاده کرد.
در ادامه با استفاده از یک دستمال نرم و خشک خمیر را روی سطح مسی بمالید. سپس با آب گرم آبکشی کنید.
در نهایت می توانید با یک دستمال نرم که کمی به روغن زیتون آغشته شده سطح ظرف را به خوبی جلا دهید و اجازه دهید ظرف در هوای آزاد خشک شود.
استفاده از ماست برای تمیز کردن ظروف مسی
ماست هم تا حدی میتواند به براق شدن ظروف مسی کمک کند. برای این کار کافیست سطح ظرف را به جای مخلوط های گفته شده با ماست بپوشانید و تمیز کنید. سایر مراحل مانند روش های دیگر است و می توانید در انتها از روغن زیتون برای جلا دادن استفاده کنید.
چند نکته مهم در تمیز کردن ظروف مسی
- اگر نمیخواهید ظروف مسی شما خش بیفتد یا خراب شود، سعی کنید زود به زود یا حداقل ۶ ماه یک بار آنها را با استفاده از روش تمیز کردن ظروف مسی جلا دهید.
- رطوبت بیشازاندازه باعث سیاهشدن ظروف مسی میشود.
- این روشهای تمیز کردن ظروف مسی را میتوان برای پاکسازی آلیاژهای دیگر مس، مثل برنز و برنج نیز استفاده کرد.
- اگر نمیخواهید ظروف مسیتان سیاه شود، آنها را با ماشین ظرفشویی نشویید و از شوینده های قوی استفاده نکنید.
- از ظروف مسی برای نگهداری غذاهای اسیدی مانند میوهها، سسهای سالاد، گوجه یا هرچیزی که حاوی سرکه است استفاده نکنید.
چطور از سیاه شدن ظروف مسی جلوگیری کنیم؟
وقتی ظروف مسی را به تازگی خریداری کردید یا آن را به خوبی تمیز کرده اید. برای جلوگیری از کدر شدن می توانید سطح ظرف را با مقداری روغن بچه با روغن معدنی تمیز کنید. در واقع قرار دادن یک لایه روغنی روی مس جلوی ورود هوا را می گیرد و موجب می شود ظرف مسی شما تا مدت زمان بیشتری براق و تمیز باشد.
چطور پوشش قلع قسمت داخلی ظروف مسی را تمیز کنیم؟
برای تمیز کردن قسمت داخلی ظروف مسی به طور مثال یک تابه مسی توصیه می شنود که تابه را با آب پر کنید و آن را به جوش آورید (این روش حتی برای ماهی تابه های گراتین هم جواب می دهد). آن را از روی حرارت بردارید، ۱ تا ۳ قاشق غذاخوری نمک ریز (نه یددار) و جوش شیرین را در آب داغ حل کنید.
سپس یک ورق فویل آلومینیومی (به اندازه کافی بزرگ که کف تابه شما را بگیرد) را در چند لایه تا کنید و با قاشق چوبی یا پلاستیکی آن را به داخل آب داغ فشار دهید (از قاشق فلزی استفاده نکنید، زیرا باعث اختلال در کار می شود).
سپس اجازه دهید محلول به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه استراحت کند. فویل آلومینیومی را بردارید، تابه را بشویید و با یک پارچه نخی تمیز خشک کنید.
توجه: هیچ تکنیکی هرگز قلع را به درخشندگی اولیه خود باز نمیگرداند، اما این فرآیند میتواند به روشنتر شدن آن کمک کند.