هرچند که استفاده از ظروف مسی در یک دوره کمرنگ شده بود اما این روزها به شکل قوی تر با طراحی های زیبا و جذاب مجدد به خیلی از خانه ها و آشپزخانه ها برگشته است و استفاده از آن به صورت کاربردی و دکوری هم مجدد رونق گرفته است.
یکی از مشکلاتی که اغلب با ظروف مسی دارند، تغییر رنگ و کدر شدن آنها بعد از مدتی استفاده است که البته این خاصیت فلز مس است و هیچ ارتباطی به کیفیت مس ندارد و حتی این کدر شدن یک روش دفاعی برای جلوگیری از خراب شدن مس است.
در این مطلب قرار است پیرامون این مشکل یعنی سیاه و کدر شدن ظروف مسی صحبت کنیم و روش هایی را برای برق انداختن ظروف مسی و احیای درخشندگی ارایه دهیم. همراه باشید.
بهتر است روند تمیز کردن و برق انداختن ظروف مسی را به صورت یک روتین درآورید و هر چند وقت یکبار آنها را با روشهای ساده خانگی تمیز کنید چرا که دیر به دیر تمیز کردن آنها ممکن است موجب باقی ماندن برخی لکه ها شود.
۱- استفاده از لیمو و نمک
یکی از روش های جالب برای برق انداختن ظروف مسی استفاده از لیمو و نمک است. در این روش شما یک لیمو ترش ترجیحا بزرگ را به دو قسمت تقسیم می کنید، یک نصف لیمو را در دست گرفته و در مقداری نمک فرو می کنید تا حسابی به نمک آغشته شود.
سپس ظرف مورد نظرتان که به طور مثال می تواند یک قوری مسی باشد را کمی روی شعله گاز می گیرید که گرم شود، مراقب باشید که ظروف مسی خیلی سریع داغ می شوند.
وقتی ظرف مسی کمی گرم شود لیموی آغشته به نمک را روی سطح ظرف می کشید و خیلی سریع مشاهده می کنید که چطور سیاهی و کدری ظرف در حال از بین رفتن است و ظرف شروع تمیز شدن و براق شدن می کند.
مشاهده ویدیوی تمیز کردن ظرف مسی با لیمو و نمک(لطفا تحریم شکن را روشن کنید)
۲- برق انداختن ظرف مسی با سرکه و جوش شیرین
برای اجرای این روش لازم است که ابتدا مقداری سرکه سفید را درون یک کاسه بریزید، نیاز نیست که کاسه را پر کنید، یک سوم کاسه کافی است.
سپس مقداری جوش شیرین به آن اضافه کنید و حسابی هم بزنید تا باهم مخلوط شوند و مقداری کف کند. ظرف را کمی بزرگ بگیرید که بعد از ایجاد کف سر ریز نشود.
حالا نوبت به اجرای کار است، یک قلمو یا فرچه را درون محلول بچرخانید و وقتی حسابی خیس شد آن را روی ظرف بکشید، انگار که قصد دارید ظرفتان را با این مخلوط رنگ کنید.
وقتی حسابی ظرف را با کمک فرچه به محلول آغشته کردید آن را کنار بگذارید تا چند دقیقه کنار بماند. نتیجه جالب خواهد شد.
۳- برق انداختن ظرف مسی با رب گوجه فرنگی و آب لیمو ترش
برای اجرای این روش ابتدا مقداری رب در یک کاسه به اندازه یک کاسه آبگوشت خوری بریزید، البته نیاز نیست کاسه پر شود به اندازه ۳ قاشق کافی است.
سپس مقداری آبلیمو که به آن اضافه می کنید و حسابی مخلوط می کنید. مخلوط ایجاد شده نباید خیلی شل شود، در حدی که بتوانید با قلمو آن را روی ظرف بمالید کافی است. همچنین بهتر است از آبلیموی تازه استفاده کنید.
در مرحله آخر باید با یک فرچه یا قلمو محلول را به خوبی روی سطح ظرف بماید، تصور کنید قرار است با این محلول رب و لیمو ظرفتان را به طور کامل رنگ کنید. بعد از پایان ظرفتان ار چند دقیقه ای کنار بگذارید تا به خوبی روی آن اثر کند.
۴- جلا دهنده مس شرکتی
جلادهنده ها محلول های آماده اغلب شرکتی هستن که برای جلا دادن و برق انداختن ظروف مسی از آنها استفاده می شود. از آنجایی که جلادهنده ها در مارک های متفاوتی در بازار وجود دارند نمی توان از عملکرد خوب همه آنها اطمینان داشت اما به طور کلی اگر از جلادهنده خوبی استفاده کنی، نتیجه خوبی خواهید گرفت و می توان گفت که موثر هستند.
طریقه استفاده از محلول جلادهنده به این شکل است که باید یک پنبه را به محلول آغشته کنید و روی بدنه ظرف بکشید. در این روش چون مقدار محلول کم است حتما باید از پنبه استفاده کنید و استفاده از دستمال و … موجب هدر رفتن محلول و کاهش اثرگذاری می شود.
ویدیو براق کردن ظرف مسی (برای مشاهده تحریم شکن را روشن کنید)
۵- اسید سولفوریک برای برق انداختن ظروف مسی
اسید سولفوریک یا جوهر گوگرد از دیگر مواد جلا دهنده و براق کننده ظروف مسی محسوب میشود. دقت داشته باشید که از این ماده تنها برای تمیز و براق کردن ظروف مسی خود استفاده کنید چرا که ممکن است استفاده آن برای سایر فلزات نتایج خوبی نداشته باشد اما برای ظروف مسی کاملا مناسب است.
هنگام استفاده از جوهر گوگرد باید نکات ایمنی مانند استفاده از دستکشهای پلاستیکی مقاوم را فراموش نکنید.
استفاده از این روش بسیار ساده است. کافیست مقداری از جوهر گوگرد را با آب مخلوط کنید و ظروف را در آن قرار دهید. با قرار دادن ظروف متوجه خواهید شد که مایع شروع به جوشیدن خواهد کرد. در نهایت وقتی این فرآیند به اتمام رسید باید آنها را درآورده و بشویید.
۶- آرد، نمک و سرکه برای برق انداختن ظرف مسی
برای انجام این کار باید مقداری آرد، نمک و سرکه را در یک کاسه به اندازه کاسه آبگوشت خوری مخلوط کنید و حسابی هم بزنید تا محلول به درستی شکل بگیرد.
سپس باید با یک فرچه محلول را روی تمام قسمت های ظرف مسی بمالید و حسابی ظرف را به این محلول آغشته کنید، اگر میخواهید ظرف به طور یک دست براق شود حتما به طور یک دست آن را آغشته کنید.
۷- براق کردن ظرف مسی با سس کچاپ
انجام این کار ساده است. مقداری سس کچاپ را به تمام بدنه ظرف به طور کامل و یکنواخت بمالید و اجازه دهید چند دقیقه بماند تا اسیدیتهی کچاپ کار خودش را انجام دهد. سپس با یک پد نایلونی یا اسفنج نرم به شدت آن را بسابید.
در قدم آخر مانند سایر روش ها، ظرف را به خوبی آب بکشید و با دستمالی که به روغن زیتون آغشته است آن را جلا دهید و در نهایت اجازه دهید در هوای آزاد خشک شود.
چطور می توانیم از سیاه شدن ظروف مسی جلوگیری کنیم؟
واقعیت این است که سیاه شدن ظروف مسی امری طبیعی است و این خاصیت فلز مس است و اتفاقا این سیاه شدن و ایجاد شدن پتینه روی مس موجب محافظت از لایه اصلی مسی و عدم پوسیده شدن آن می شود.
اما برای سیاه نشدن مس می توانید از ظروف مسی نانو شده استفاده کنید، این ظروف مسی دارای یک لایه نانو هستند که موجب سیاه نشدن مس یا خیلی خیلی دیر سیاه شدن آن می شوند، ظروف مسی آویشا اغلب از نوع نانو هستند.
راه دیگر این است که وقتی مس را به تازگی خریداری کرده اید و کاملا تمیز است، سطح ظرف را با مقداری روغن بچه با روغن معدنی تمیز کنید. در واقع قرار دادن یک لایه روغنی روی مس جلوی ورود هوا را می گیرد و موجب می شود ظرف مسی شما تا مدت زمان بیشتری براق و تمیز باشد.