سرماخوردگی یک بیماری ویروسی مجاری تنفسی است و عمدتاً بینی همراه با گلو و سینوس را درگیر می کند و علائم و نشانه های آن شامل سرفه، گلودرد، آبریزش بینی، عطسه، سردرد و تب است. اگر سرماخوردگی یا آنفولانزا شدید باشد معمولا برای درمان آن به پزشک مراجعه میکنند و در کنار آن بعضا از درمانهای خانگی هم استفاده میکنند.
به عقیده خیلیها یکی از درمانهای خانگی برای بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا، استفاده از عسل طبیعی است، پیشتر در مورد خواص عسل طبیعی صحبت کردیم و نشان دادیم که خیلی از خواص عسل طبیعی به اثبات رسیده اند و برخی هم صرفا به شکل تجربی بیان شده اند، اما در این مطلب صرفا به واقعیتهای درمان سرماخوردگی با عسل میپردازیم و باهم میبینیم که درمان سرماخوردگی و آنفولانزا با عسل تا چه حد واقعیت دارد. آیا عسل سرماخوردگی را درمان میکند؟
آیا عسل سرماخوردگی را درمان میکند؟
سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است و به طور کلی هیچ درمان طبیعی یا غیر طبیعی برای آن وجود ندارد و برای رهایی از آن نیاز است که دوره آن طی شود، همچنین هنوز هیچ واکسنی ساخته نشده که به طور قطع موجب پیشگیری از سرماخوردگی شود. (۱)
علایم سرماخوردگی همانطور که گفته شد شامل آبریزش بینی، سرفه، احتقان بینی، گلو درد، عطسه، سردرد خفیف، خستگی خفیف، درد بدن و تب است. بعد بروز سرماخوردگی معمولا بین ۳ الی ۱۰ روز دوره آن طول میکشد و اگر در این مدت بیماری یا عامل دیگری آن را تشدید نکند، خود به خود بیماری از بین میرود و بهبودی حاصل میشود.
آیا عسل برای سرماخوردگی مفید است؟
مفید بودن عسل برای سرماخوردگی یک موضوع کاملا متفاوت نسبتا به درمان است، در واقع یک ماده میتواند مفید باشید اما درمان کننده نباشد، در مورد عسل هم داستان به این شکل است، اگرچه عسل درمان سرماخوردگی نیست، اما استفاده از آن در دوره سرماخوردگی مفید است.
به طور مثال در یک تحقیق که روی کودکان انجام شد، مشخص شد که عسل میتواند در کاهش علائم سرفههای ناشی از عفونتهای دستگاه تنفسی که بر اثر سرماخوردگی اتفاق میافتد، موثر باشد. همچنین در برخی از تحقیقات نیز گفته شده است که مصرف عسل میتواند طول دوره درمان سرماخوردگی را حدود ۲ الی ۳ روز کاهش دهد.
عسل برای سرماخوردگی را چطور مصرف کنیم؟
بسیار عالی، تا اینجا متوجه شدیم که مصرف عسل در دوره سرماخوردگی و اثر آن به چه صورت است، اما سوال بعدی این است که عسل را برای سرماخوردگی چطور مصرف کنیم؟ هر روز چه مقدار عسل و به چه شکل مصرف کنیم تا روی بهبودی سرماخوردگی اثر داشته باشد؟
شما میتوانید عسل را به شکل خالی و بدون مخلوط کردن آن با چیز دیگری مصرف کنید و از خواص و اثرات آن بهرهمند شوید، اما از آنجایی که هنگام سرماخوردگی و گلودرد ممکن است خوردن عسل کمی گلو را اذیت کند، میتوانید آن را به طور مخلوط با ماده دیگری مصرف کنید.
آبلیمو و عسل برای سرماخوردگی:
ویتامین C موجود در آبلمیو در کنار فواید عسل طبیعی میتواند به تسریع روند درمان سرماخوردگی کمک کند. برای این کار کافیست یک لیمو را در یک لیوان آب ولرم بریزید و سپس ۱ قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کنید و میل بفرمایید، دقت کنید که اگر عسل را به آب جوش اضافه کنید بیشتر خواص آن در اثر حرارت از بین میرود.
سیاه دانه و عسل برای سرماخوردگی:
در یک مطلب به صورت جداگانه در مورد خواص عسل و سیاه دانه صحبت کردهایم، سیاه دانه سرشار از خواص است و همراه شدن آن با عسل طبیعی این خواص را دوچندان میکند، عسل خاصیت ارسال کنندگی دارد، عسل در اینجا مسئولیت جذب و ارسال خواص سیاهدانه را به عهده دارد و کمک میکند مواد موثر آن بهتر جذب شوند و این مربوط به عسل طبیعی است.
طرز تهیه معجون عسل و سیاه دانه کار سختی نیست، کافیست ۳ واحد عسل طبیعی را با ۱ واحد سیاه دانه نیمکوب شده به خوبی مخلوط کنید. دقت کنید که سیاه دانه بعد از کوبیده شده خیلی زود خواص خود را از دست میدهد، پس دقیقا زمانی که قصد مخلوط کردن با عسل را دارید، آن را بکوبید و به عسل اضافه کنید.
میزان مصرف آن هم بسته به مشکل یا بیماری شما متفاوت است، اما به طور کلی میتوانید صبحها یک قاشق چای خوری از معجون عسل و سیاه دانه مصرف کنید، البته برخی ۳ قاشق چای خوری در صبح، ظهر و شب مصرف میکنند که این مورد را پرشک مشخص میکند.
عسل و چای دارچین برای سرماخوردگی:
دارچین دارای خواص ضد التهابی، ضد اکسید کننده، ضد ویروسی، ضد باکتری و ضد قارچی است که به طور موثر از سرماخوردگی جلوگیری می کند. کافیست یک قاشق غذاخوری عسل خام و یک چهار قاشق چای خوری پودر دارچین را مخلوط کنید.
از این معجون دو بار در روز به مدت کمتر از یک هفته استفاده کنید.
آیا عسل آنفولانزا را درمان میکند؟
آنفولانزاهم یکی از بیماریهای ویروسی است که به دلیل شباهت آن با سرماخوردگی بعضا با آن اشتباه گرفته میشود، آنفولانزها هم مانند سرماخوردگی بر مجاری تنفسی از جمله بینی، گلو و ریه اثر میگذارد و خیلی از علایم آن با سرماخوردگی مشابه است. البته اگر دقت کرده باشید علائم آنفولانزا به صورت ناگهانی بروز میکنند و برخی از آنها عبارتند از: سرفه، گلودرد، درد عضلات، خستگی و سردرد.
آنفولانزا به صورت بالقوه کشنده است. در نتیجه اگر این احتمال را میدهید که گرفتار این بیماری شدهاید حتما به یک پزشک مراجعه کنید، و پاسخ به این سوال که آیا عسل درمان آنفولانزا هست یا خیر؟ قطعا جواب خیر است، به هیچ وجه عسل درمان آنفولانزا نیست، اما میتواند روی درمان سریعتر اثرات مثبتی داشته باشد.
آیا عسل برای آنفولانزا مفید است؟
همانطور که عسل روی بهبود سرماخوردگی اثرات مثبت داشت و ضمن کاهش علایم، دوره درمان را کوتاهتر میکرد، در مورد آنفولانزا هم اینطور است، مصرف عسل میتواند دوره درمان آنفولانزا را کمی کوتاهتر کند و همچنین برای علایم حاد را کاهش دهد، لذا برای آنفولانزا هم میتواند عسل را همانند دوران سرماخوردگی مصرف کنید.
اثرگذاری بیشتر عسل در دوره سرماخوردگی
برای اینکه در دوران سرماخوردگی یا آنفولانزا از مصرف عسل نتیجه بهتری بگیرید و اثرگذاری آن روی بهبود و کوتاه شدن دوره درمان بیشتر باشد، بهتر است که سایر مراقبتهای این دوران را انجام دهید، به بدنتان آبرسانی کنید و مایعات به اندازه کافی دریافت کنید، استراحت کنید و هوا را مرطوب نگه دارید.
جمع بندی درمان سرماخوردگی و آنفولانزا با عسل
به طور کلی عسل طبیعی حاوی خواص اثبات شده بسیاری است اما به هیچ وجه به عنوان درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا توصیه نشده است، اما در عوض به دلیل خواص بسیار زیاد، بخصوص خواص آنتی اکسیدانی، در بهبود روند درمان از جمله کاهش دوره درمان و کاهش علایم حاد بسیار موثر است و مصرف آن به طرفی که در مطلب توضیح داده شد بسیار توصیه میشود.